Global Pazaryerlerinde E-İhracata Nereden ve Nasıl Başlamalıyım? Blog Görseli

28-2-2024 Tarihinde Yayınlandı

Global Pazaryerlerinde E-İhracata Nereden ve Nasıl Başlamalıyım?

Yazar: Yılmaz Aksu

Öncelikle E-İhracat nedir, neden sadece e-ticaret denilmiyor da ayrıca e-ihracat olarak adlandırılıyor bunu açıklayarak başlamak lazım. E-İhracat, E-Ticaretin en önemli bir alt çeşiti. Ülke içinde online pazaryerleri ya da kendi websitenizden yürüttüğünüz ticari faaliyet bizim bildiğimiz anlamda e-ticaret. Bunun telefonlarımızdaki mobil aplikasyonlar aracılığıyla yapılanına m-ticaret (mobile commerce) deniliyor. E-İhracat ise kendi ülkenizden diğer ülkelere satış dolayısıyla ihracat yapmanızdır. Buna aynı zamanda sınırlar ötesi e-ticaret (cross-border e-commerce) de denilmektedir. E-İhracat dolayısıyla firmalar arası (B2B) ya da firmalar ve tüketici (B2B) arasında da olabilir. 

Günümüzde E-İhracat yaygın olarak Amazon, Etsy, Fruugo, TikTok Shop gibi global pazaryerleri üzerinden yapılmaktadır. Bu global pazaryerlerinin bazıları hem ülke içi hem de ülkeler arası e-ihracata izin veren yapıda olabilirler. Örneğin Fruugo üzerinden 28’den fazla ülkede e-ihracat yapılabilmektedir. Bazıları ise sadece hedef ülke içinde satışa izin vermektedir, dolayısıyla da o ülkeye e-ihracat yapabilirsiniz. Örneğin TikTok Shop İngiltere’de İngiltere içinde satış yapmaya izin verdiği için İngiltere’ye e-ihracat yapabilirsiniz. 

Peki, E-İhracata Nereden ve Nasıl Başlamalı? Trade Up Global olarak kuruluşumuzdan bu yana yüzün üzerinde üretici ve ihracatçı firma ile gerek fabrikalarında gerek depolarında birebir toplantılar yaptık. Her toplantıda duyduğumuz sorular hem e-ihracat için oldukça önemli sorular hem de tüccar basiretinin bir sonucuydu. Üreticilerle yaptığımız görüşmelerden şahsen benim de bilgi, birikim, deyim olarak kaptığım pek çok şey oldu. Örneğin, “Yılmaz Hoca, attığımız taş ürküttüğümüz kuşa değecek mi?” kalıbını gündelik hayatta da kullanır oldum. 

E-İhracat hizmetlerimizi kurgularken, şirket olarak biz de e-ihracat yapan bir firma olduğumuz için yani sahadan geldiğimiz için, ilk öncelikli hizmetimiz “E-İhracata Nereden ve Nasıl Başlamalı?” sorusunun cevabını veren E-İhracat Akıllı Başlangıç hizmetimiz oldu. 


1.Ürün ve Pazar Uyumu

Bugün bir üretici yahut ihracatçı e-ihracat yapmak istediğinde pazaryeri ve ülke olarak 30’dan fazla seçeneği var. Örneğin Amazon üzerinden ABD, BAE, Avusturalya gibi farklı kıtalara ihracat yapabilir. Ya da Allegro üzerinden sadece Polonya’ya, Emaag üzerinden sadece Romanya’ya ihracat yapabilir. Burada önemli olan ilk husus e-ihracatı yapılmak istenen ürünle hedef pazarlar arasındaki uyumdur. 

Ürün ve Pazar uyumu derken kastım ürünün; maliyet, satış fiyatı, tasarım, ambalaj tasarımı, marka konumlanması, pazar payı ve rekabet olarak hedef ülke ve pazaryerinde tutunabilecek bir ürün olmasıdır. Burada ürünün, aynı şekilde pazarlama stratejisinin  hedef ülkede kültür ve alışveriş alışkanlığı ile uyumlu olması da ürün pazar uyumunun kapsamındadır. Örneğin beden ölçülerinin ve kesim kalıplarının bölgeden bölgeye farklılık göstermesi buna bir örnektir. Dolayısıyla biz Trade Up Global olarak e-ihracatla global pazarlara açılmak isteyen müşterilerimize E-İhracat Akıllı Başlangıç paketimizin içinde ilk olarak ürün-pazar analizi hizmeti ile başlarız.


2.Beklentileri Belirlemek ve Reelize Etmek: Yatırım Planı

Üreticilerimizle yaptğımız görüşmelerde en çok aldığımız sorulardan bir tanesi “attığımız taş ürküttüğümüz kuşa değecek mi” sorusuydu. Tabi bu soru aslında alttan alta hem ürünlerin satmaması gibi bir tedirginliği hem de kârsız bir iş yapma korkusunu ima etmekteydi. Eğer ortada şirketin yatırım ve finansal planları neticesinde belirli bir süre sonra kâr elde edilemiyorsa o işi, işletmeyi sürdürmenin bir sebebi yok gerçekten. Her ne kadar günümüzde şirketler hissedar şirketi zihniyetinden paydaşlar şirketi zihniyetine geçerek kârın dışında da sürdürülebilirlik, çevrecilik, eşitlik gibi artı değerler üretmeye odaklansa da bir şirketin işletmenin olmazsa olmazı nakit akışı ve kârlılık. Tabiri caizse bütün dişlileri döndüren nakit akışı olmazsa sermayenin bittiği noktada işletme ister istemez fiiliyatta atıl ve kadük kalır. 

Üreticilerimizin bu soru ve kaygılarından dolayı akıllara ilk gelen soru maliyet kalemleri ve toplam maliyet oluyordu. Kısacası “Yılmaz Hoca kaç koyacağız, kaç alacağız?”. Bu noktada bazı maliyetler sabit ve zorunlu maliyetlerken bazıları ise değişken ve tercihe dayalı maliyetler. Ülkemizde yaşanan maliyet artışları, fiyat dalgalanmaları ve kur krizi gibi son yılların zorlu şartları gördüğüm kadarıyla üreticileri maliyetleri olabildiğince düşürme noktasına itmekte. Fakat maliyetleri düşürmek her zaman işletmenin ayakta kalacağı yahut kâra geçeceği anlamına gelmemekte maalesef. Burada önemli olan maliyetleri optimize etmek ve beklentileri reelize etmek. Çünkü biraz önce de ifade ettiğim gibi bazı maliyetlerin kısılması optimize etmek anlamına gelmiyor. 

Örneğin maliyet kalemlerinden en önemlisi genel olarak pazarlamadır. Zaten her işletmeci ve girişimci başarılı bir pazarlama yönetiminin işletmenin sıçrama tahtası olduğunu gayet iyi bilir. E-İhracatta da pazarlama bu işlevi görmekte. Global pazaryerlerinde pazarlamanın kapsamını biz Site içi (On-site Ads) ve Site dışı (Off-site Ads) olarak ikiye ayırmaktayız. Site içinde görsel materyaller, ürün listelerinin SEO’su ve reklam (PPC) yönetimi oldukça kritiktir. Site dışında ise içerik üretimi, dijital pazarlama, feedback + giveaway operasyonları, infleuncer pazarlama gibi türler olarak çeşitlendirebiliriz.  Bunun yanında üretim maliyeti, navlun maliyeti, ara depo maliyeti ve vergiler gibi ana maliyet kalemleri de oldukça önemlidir. 

Dolayısıyla biz Trade Up Global olarak çalışmamızda ikinci olarak üretim ve benzer maliyetleri üreticimizin tecrübesi ve uzmanlığına bırakarak, ürünlerin ürün-pazar analizinden çıkardığımız verilere bakarak ürünün pazarda kaç paradan konumlanması gerektiğini, ürün fiyatı ve özelliklerine göre navlun, depolama ve pazaryeri komisyonlarına ne kadar ödeneceğini ve bunların nasıl optimize edileceğini çıkarırız. Üreticimizin üretim kapasitesi ve pazaryerindeki satıış beklentiisne göre harcanması gereken 3-6 aylık reklam bütçelerini ve bunların dönüşüm oranlarını ortaya koyarız. Sonrasında ise üreticimizin beklentisine göre bu bütçe revize edilir. Velhasıl bu çalışmanın sonunda üreticimize e-ihracatını yapmak istediği ürünleri kaç paraya, yüzde kaç kâr marjıyla, kaç adet stokla, kaç ayda satacağını bir senelik olacak şekilde orataya koyarız. 


3.Ürünlerin Pasaportu: Sertifikalar

Biz takım arkadaşlarımla sertifikaları ürünlerin pasaportu olarak adlandırıyoruz çünkü gerekli sertifikalar alınmadığı takdirde en temelde ürünler ne gümrük süreçlerinden geçebiliyor ne de pazaryerlerinde listelenebiliyor.Tabi sertifika sürçelerinin ürün sağlamlığı, kalitesi, standardı gibi noktalarda üreticiye sağladığı çeşitli diğer atılara değinmeme gerek yok. Üreticileirmizin çoğu klasik ihracat da yaptığı için uluslararası pek çok sertifikaya sahip olabiliyorlar fakat yeni girilecek ülkede alınması gereken fakat alınmamış sertifikalar olabiliyor. Bu yüzden sertifikasyon analizinde bunların tespit ediyoruz ve sonrasında eğer bizden istenirse alınması süreçlerini de sağlıyoruz. 


4. Yasal Altyapı Danışmanlığı

E-ihracat için global pazaryerlerine girebilmenin ilk ve olmazsa olmaz şartı yasal altyapıdır. Şirket kurulumu, gerekli gümrük kayıtlarının alınması ve diğer bürokratik kayıtların yapılması bir bütün halinde yasal altyapıyı oluşturmaktadır. Örneğin Amazon İngiltere’ye eğer İngiliz vatandaşı yahut mukimi (resident) değilseniz bireysel olarak giremezsiniz. İngiltere’de bir şirket kurmanız ve gümrük süreçleri için EORI numarası almanız gereklidir. Ya da Almanya’da LUCID Kaydı yapmadan gümrükte sorun yaşarsınız. Tiktok Shop ABD’de bir Amerikan şirketiniz, EIN’iniz ve ITIN’niniz yoksa hesap açamayabilirsiniz. Örnekler daha da çoğaltılabilir elbette. 

Yasal Altyapı Danışmanlığı hizmetimizde hedef ülke ve pazaryerinde kurulması gereken şiketi, alınması gereken bürokratik belge ve yapılması gerken kayıtları, buralarda ödenecek vergi türlerini oran ve tarihlerini müşterimiz için çıkarırız. Eğer müşterimiz isterse bütün bu süreçleri de biz yürütürüz. 

Özetle E-İhracata Nereden ve Nasıl Başlamalıyım diyen herkes Trade Up Global’in E-İhracata Akıllı Başlangıç paketi ile başlamalıdır. E-İhracat gibi bir süreçte Trade Up Global uzmanlığı ve tecrübesi sayesinde bir haftalık bir çalışmanın neticesinde bugün e-ihracata başladığınızda nerede şirket kuracaksınız, hangi bürokratik kayıtları yapacaksınız, ne zaman vergi ödeyeksiniz, depoya ne kadar mal göndereceksiniz, yüzde kaç kâr majıyla satacaksınız, ne kadar kâr edeceksiniz bunların hepsinin bir senelik cevabını alabilirsiniz. Oldukça kârlı değil mi bir haftada bir senelik kazanç!


Bizimle bu süreçe başlamak için tradeup-global.com sitemize kayıt olarak önce benimle sonrasında E-ticaret uzmanlarımızla görüşerek nereden nasıl başlamanız gerektiği sorusunun cevabını alabilirsiniz.