Amazon VINE Programı Nedir? Neden Kullanmalıyım? Blog Görseli

26-10-2023 Tarihinde Yayınlandı

Amazon VINE Programı Nedir? Neden Kullanmalıyım?

Yazar: Faruk Vursun

Amazon VINE Programı Nedir?


2020 itibarıyla internet kullanıcılarının %40'ından fazlası Amazon'dan alışveriş yapıyor. Bu kullanıcıların yaklaşık yarısı (yaşlarına bağlı olarak) belirli bir ürünü ararken 100'den fazla yorum bekliyor ve satın alacağı ürünün kalitesini bu yorumlar üzerinden öğrenmeye çalışıyor. Amazon, ürünlerin incelenmesi, diğer alıcılara yardımcı olması bunun yanında satıcının pazara daha hızlı girebilmesi, ürününü tanıtabilmesi ve geri bildirim alabilmesini kolaylaştırmak için VINE programını devreye soktu.


Amazon VINE, güvenilir amazon müşterilerin, dürüst ve tarafsız bir inceleme yapmaları karşılığında katılımcı satıcılardan ücretsiz ürünler almaya davet eden bir ürün inceleme programıdır. Bu, satıcılara değerli geri bildirimler sağlarken alıcıların bilinçli kararlar almasına yardımcı olur. "Vine Voices" olarak bilinen bu Amazon yorumcuları (alıcılar), Amazon'daki yorum yapma sıralamalarına göre seçilir. Bu puan, diğer Amazon kullanıcıları tarafından derecelendirilen yorumların yararlılığı, kalitesi ve miktarına göre atanır.



Amazon satıcıları için en büyük engellerden biri, hatta doğru şekilde hazırlanmak için her şeyi yapmış olanlar bile, pazara ilk adımı attıktan sonra ürününün kalitesini ispatlamak ve marka bilinirliğinin arttırılmasıdır. Neyseki Amazon VINE programı sayesinde bu sorunu aşmanızı kolaylaştırıyor. Amazon VINE, Amazon alışveriş yapanlara bilinçli satın alma kararları vermeleri için şeffaf geri bildirim sağlarken, satıcı olarak size garantili (ve erken) ürün incelemeleri sunar ve marka bilinirliğinizin artmasına katkı sağlar.


Vine Üzerinden Yapılan Amazon İncelemeleri Önyargılı mı?


Ürünleri test edecek ve yorum yapacak olan alıcılar ne kadar bu ürünleri satıcılardan bedava almış olsalar da aralarında bir müşteri-satıcı ilişkisi bulunmuyor. Amazon ürünleri satıcılardan önce topluyor ve satıcıya ürünün hangi kullanıcıya gideceği bilgisini vermeden kullanıcılara gönderiyor ve yorum yapmasını istiyor. Bu sayede iki tarafta (alıcı ve satıcı) hangi ürünü kimin yorumlayacağı konusunda bir etki gösteremiyor.

Amazon, VINE Programı ilgili şöyle diyor:


Programa katılmak ve yorum yazmak için Vine üyelerine para ödenmiyor. Vine üyeleri, diğer Amazon müşterileri tarafından oylanan yorumların yararlılığına göre katılmak üzere seçilir.

… Tüm Vine ürünleri satıcılar tarafından Amazon'a gönderilir ve Amazon tarafından Vine Voices'a dağıtılır. Satıcıların Vine Voices ile hiçbir teması yok ve hangi Vine Voices'un ürünlerini inceleyeceği üzerinde hiçbir etkisi yok."


Amazon VINE Programına Uygun Musunuz?


Marka Bilgisi

Amazon Vine programına kaydolmak için Amazon'da marka tescilli bir satıcı olmanız ve satıcının hesabında Marka Temsilcisi Rolünü ayarlamanız gerekir. Marka Tesciline uygun olup olmadığınızdan emin değil misiniz? Trade Up Global ile hemen iletişime geçin ve Marka tescil konusunda sormak istediğiniz tüm soruları cevaplayalım.


 

Ürün Gereksinimleri

Ürününüzün Amazon Vine inceleme programına uygun olabilmesi için aşağıdaki gereksinimleri karşılaması gerekir:

  • Ürün FBA Gönderim seçeneği ile listelenmiş olmalı – Bu öncelikle Vine Voices'un anonimliğini korumak içindir. Amazon "aracı" görevi görür ve herkesin özel bilgilerini güvende tutar.
  • Ürünün envanterinizde mevcut olmalı.
  • Her Yaşa Uygun (non-adult) ürünler olmalı
  • Yayınlanmış inceleme sayısı 30'dan az olmalıdır – Toplamda 30'dan fazla ürün incelemesi toplayıp Vine'a kaydolamazsınız. Zaten 20 incelemeniz varsa Vine programından alacağınız maksimum değer 10'dur.
  • Kayıtlı ürün listelemesinde bir resim, açıklama ve başlık bulunmalıdır.


Amazon VINE programına başarıyla kayıt olan ürünler, siparişlerinize 0 fiyat ve isimsiz müşteri ile yansıyacaktır. Bunu gördüğünüzde endişelenmeyin; bu, VINE yorumcularının anonimliğini korumak için uygulanan standart bir çalışma prosedürüdür. Bir ASIN'i Amazon VINE'a kullanım ömrü boyunca yalnızca bir kez kaydedebileceğinizi unutmayın.Bu, aynı ana ASIN kapsamındaki farklı ürün varyasyonlarıyla VINE'a yeniden başvurmanın işe yaramayacağı anlamına gelir.


Amazon Vine'a Nasıl Kayıt Olunur?


Bir ürünü Vine'a kaydetmek için aşağıdaki adımları tamamlamanız gerekir.

  1. Amazon Seller Central’da oturum açın
  2. Üst kısımdaki "reklam" sekmesinin üzerine gelin ve "VINE"a tıklayın
  3. Bu sizi, kaydetmek istediğiniz ASIN'i gireceğiniz VINE kontrol panelinize götürecektir.
  4. Vine, Seller Central'daki "reklam" sekmeniz altında görüntülenmiyorsa, Settings > Account Info > User Permissions > Manage Permissions > Advertising > Vine’a giderek Vine izinlerine erişmeniz gerekir.


Amazon Vine Programının Maliyeti Nedir?


19 Ekim 2023 itibarıyla, Amazon hem satıcılar hem de müşteriler için deneyimi geliştirmek amacıyla VINE Programı için kadameli bir fiyatlandırma yapısı başlattı. Yapılacak değişikliklerle Amazon, VINE'ı bütçeleri veya ürün teklifleri ne olursa olsun daha geniş bir marka yelpazesine daha erişilebilir hale getirmeyi hedefliyor. Güncellenmiş fiyat kademeleri şekildedir;


  • 1. Kademe: Her ana ürün için yalnızca 2 adet kayıt hakkı. (Ücretsiz)
  • 2. Kademe: Her ana ürün için en fazla 10 adet kayıt hakkı. (75$)
  • 3. Kademe: Her ana ürün için en fazla 30 adet kayıt hakkı (200$)


Trade Up Global olarak verdiğimiz mağaza kurulum paketlerine Amazon VINE kaydı dahildir. Amazona sağlam bir adım atmak için hemen bizimle iletişime geçin!