FBA Nedir?
Fullfilment by Amazon (FBA), satıcıların ürünlerini Amazon depolarına göndermesine olanak tanıyan bir Amazon çözümüdür. Amazon depolarına gönderilen ürünler, satıcılar adına depolanacak, envanteri tutulacak, sipariş geldiğinde paketlenecek ve sipariş eden müşteriye gönderilecektir. Tüm bu işlemleri Amazon sizin adına yürütecektir. Basitçe söylemek gerekirse Amazon, bir lojistik kabusuna dönüşebilecek işlemlerin hepsini satıcının omuzlarından alıyor ve satıcının markasını oluşturması için ona kolaylık sağlamış oluyor.
FBM Nedir?
Fulfilled By Merchant (FBM), bir satıcının, Amazon'da listelenmiş bir ürününün depolanması, nakliye edilmesi ve müşteriye teslim edilmesi operasyonlarını kendisinin yapmasına verilen isimdir. Satıcılar Amazon'a lojistik için herhangi bir hizmet bedeli ödemez bunun yerine kendi kaynaklarını kullanarak ürünü doğrudan son kullanıcıya iletir. FBM yönteminde satıcı depolama, nakliye ve müşteri hizmetlerinin tüm sorumluluğunu üstlenir. Kargonun iletilememesi, bozulması veya oluşabilecek herhangi bir sorunda tüm sorumluluk ve telafi satıcıya aittir.
FBA veya FBM, Hangisini Kullanmalıyım?
FBA, satıcıların ürünlerin depolanması ve nakliyesi ile uğraşmak istemediği yüksek hacimli, yüksek marjlı ürünler için daha iyidir. Ancak bununla birlikte ürünlerinizi toplu olarak Amazon depolarına (Eğer Amazon Amerika’da satış yapıyorsanız Amerika’daki depolarına) göndermeniz gerekmektedir. Bunun yanında FBA kabul kurallarına uyduğunuzdan emin olmalısınız (ürün özellik ve nitelikleri, ürünün depoya teslim ediliş saati vs.). Amazon tüm bu hizmetleri karşılığında ürün bazında ve kategorisine bağlı olarak bir hizmet bedelini satıcıya yansıtacağını da unutmamak gerek. Lojistik ve Amazon’da satış operasyonunuzu planlarken dikkate alınması gereken önemli parametrelerden biri de budur. Trade Up Global sizin için bu analizleri yapabilir ve adımlarınızı pazaryerine daha sağlam basmanıza yardımcı olabilir.
FBM, satıcıların ürünlerini toplu olarak Amazon deposuna koymak/göndermek istemediği düşük hacimli operasyonlarda tercih edilebilir. Ancak bununla beraber lojistik ücretinizdeki olası artışlara da dikkat edilmelidir. Ürünlerinizi Amazon Amerika’da sattığınız bir senaryoyu düşünelim. Türkiye’den tekil olarak ürününüzü kargoya verdiğinizde toplu olarak göndermekten daha pahalıya gelecektir ve ürününüzün toplam edinim maliyetini yükseltecektir. Bunun yanında ürünün son siparişten sonra kullanıcının eline geçme süresi uzayacaktır. Tüm bunlar düşünüldüğünde diğer satıcılar ile olan rekabette olumsuz bir etki oluşabilir.
FBA için geçerli olan kuralları ve ücret oranlarını bu link üzerinden öğrenebilirsiniz. Bunun yanında Amazon'un hesaplama aracı sayesinde kendi ürünleriniz için FBA ve FBM fiyatlarını karşılaştırabilirsiniz. FBA ücretleri ürnünüzün boyutlarına, ağırlığına, hacine ve satış fiyatına bağlı olarak değişiklik gösterecektir.
Trade Up Global olarak “Akıllı Başlangıç Paketinde”, Ürün-Pazar Analizi yaparak ürününüzü ne kadar fiyatlamanız gerektiğine, hangi ülkede satmanızın daha avantajlı olacağına, FBA’e için uygun olup olmadığına dair sizi aydınlatabiliriz. Bunun yanında Amazon’da satıcı olmak için yapmanız gereken yatırım miktarını, ürün bulma/seçme ve tüm lojistik operasyonlarında destek olabiliriz.